Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΙΣΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ                                                      
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 24 Ιουλίου ο πρώτος κύκλος των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς με τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος», μια εκστρατεία προώθησης της ανάγνωσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, που υλοποιείται ταυτόχρονα από 103 Βιβλιοθήκες της χώρας σε συνεργασία με την Future Library και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σε διάστημα ενός περίπου μήνα υλοποιήθηκαν 18 δράσεις και 256 παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών, συμμετείχαν στις δραστηριότητες μας φωτίζοντας με τα γέλια και τα χρώματα τους το φετινό καλοκαίρι και τη Βιβλιοθήκη μας!
Πιο αναλυτικά, στις 18 Ιουνίου με τη βοήθεια μιας τεράστιας πολύχρωμης σκακιέρας ανακαλύψαμε τα καινούρια βιβλία της συλλογής μας, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στις 19 Ιουνίου συνοδοιπόρος στη φετινή χρωματιστή μας περιπέτεια ήταν ο Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας και στις 25 του μήνα ο βάτραχος είναι βάτραχος  μας έμαθε ότι ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός ακόμη και αν είναι ένα ταπεινό πράσινο βατραχάκι. Στις 26 Ιουνίου μια νέα ομάδα έκανε την εμφάνισή της στη Βιβλιοθήκη η ομάδα των επιτραπέζιων παιχνιδιών και αποκρυπτογραφήσαμε τα μυστικά των εικόνων του Dixit. Στη συνέχεια, στις 27 Ιουνίου ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας μας μάγεψε με τις μεταμορφώσεις του και στο τέλος κατάφερε να μπερδέψει και εμάς και στις 28 Ιουνίου για ακόμη ένα καλοκαίρι ταξιδέψαμε συντροφιά με τον Οδυσσέα και δώσαμε χρώμα στο ταξίδι της επιστροφής του.
Κατόπιν, την 1η Ιουλίου συστήθηκε η ομάδα κατασκευών της Βιβλιοθήκης με στόχο να μάθουμε να κάνουμε τα πάντα και να μη βαριόμαστε ποτέ! Σε 3 συναντήσεις (1, 8 και 15 Ιουλίου) μάθαμε να κατασκευάζουμε αντικείμενα από papier masse, να «ντύνουμε» με ευφάνταστους τρόπους κουτιά αποθήκευσης και να φτιάχνουμε χρωματιστά βραχιολάκια φιλίας! Στις 2 Ιουλίου ένας άλλος χαμαιλέοντας έκανε την εμφάνισή του, μόνο που αυτός έψαχνε να βρει το ένα, το μοναδικό, το δικό του χρώμα. Στις 3 του ίδιου μήνα ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, στη Σμύρνη του 1922, και δώσαμε μια υπόσχεση, να θυμόμαστε τις ρίζες και την ιστορία μας! Στις 4 Ιουλίου μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς σκηνοθέτες και με φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας δημιουργήσαμε μοναδικές φωτο-ιστορίες! Στις 5 Ιουλίου η ομάδα των επιτραπέζιων παιχνιδιών “ξαναχτύπησε” και αυτή τη φορά κληθήκαμε να λύσουμε το μυστήριο της έπαυλης στο Cluedo και στις 10 Ιουλίου παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες μιας άσπρης κοτούλας που ήθελε να δει τη θάλασσα και τελικά ανακάλυψε την Αμερική! Στις 12 Ιουλίου μάθαμε να αναμειγνύουμε τα χρώματα και να δημιουργούμε παρδαλές ιστορίες με τη βοήθεια δυο φίλων μας, του μικρού μπλε και του μικρού κίτρινου και στις 17 του μήνα με φυτέψαμε πολύχρωμα δέντρα. Τέλος, στις 19 Ιουλίου παίξαμε με την ομάδα των επιτραπέζιων παιχνιδιών trivial pursuit με αντίπαλο την αντίστοιχη ομάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης και στις 24 του μηνός ταξιδέψαμε στη χώρα με τους παράξενους χρωματιστούς ανθρώπους!  
Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν είχαμε στο πλάι μας την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους εθελοντές μας, Χαρά Δαμιανίδου, Άρτεμις Καμπούρογλου, Κατερίνα Αμπράζη, Παναγιώτη Καπίδη, Νανά Ελευθεριάδου, Λίνα Μπάμπη, Μαρία Μιχαλοπούλου, Αλέξη Χαραλαμπίδη, Μάρθα Κεκερίδου, Γεωργία Θαμνίδου και Καλλιόπη Μητσακάκη για την υλοποίηση των δράσεων καθώς και στη Μαρία Μιχαηλίδου και Αλεξία Ισαακίδου, για την πολύτιμη βοήθειά και υποστήριξη τους. Τέλος, ευχαριστούμε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “Νηρέας” και τη Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Ψυχολόγο του Κέντρου, για τη συνεργασία στη διεξαγωγή της δράσης «Ένα δικό του χρώμα»
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 20 Αυγούστου για το δεύτερο και τελευταίο κύκλο των δραστηριοτήτων του φετινού πολύχρωμου καλοκαιριού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου